BLOG

Samenvatting AGEhIV webinar 2023

Op 21 juni 2023 organiseerden wij een webinar waarbij een 30-tal AGEhIV deelnemers online aansloot. Onderzoeker Marc van der Valk en deelnemer Cees Smit gingen in gesprek met hoofdonderzoeker Peter Reiss én met de deelnemers zelf. Ze spraken over het onderzoek en het thema “comorbiditeit en ouder worden met hiv”.

 

Resultaten van de studie

Ouder worden doen we allemaal, maar rond 2010 werd gedacht dat dit voor mensen met hiv wellicht sneller zou gaan. Om dit te onderzoeken werd toen de AGEhIV cohort studie opgezet waarbij deelnemers met hiv worden vergeleken met deelnemers zonder hiv. De studie bestaat nu 12,5 jaar en er zijn in die tijd belangrijke bevindingen gedaan. Zo bleek het aantal bijkomende ziekten, ofwel comorbiditeiten, hoger bij deelnemers met hiv, maar was het verschil met deelnemers zonder hiv minder groot dan gedacht. Deze groep deelnemers zonder hiv zijn één van de sterke punten van de studie. Omdat zij qua leeftijd, geslacht en levensstijl (waaronder roken, alcoholgebruik en seksuele voorkeur- en risicogedrag) erg op de deelnemers met hiv lijken, kan er betrouwbaar gekeken worden naar het effect van hiv en hiv-behandeling zelf. Zo zagen we dat het effect van hiv en hiv-gerelateerde factoren, zoals het vroeger gebruikt hebben van hiv-remmers met veel bijwerkingen, een rol speelde bij de kans op het krijgen van sommige maar niet alle comorbiditeiten. In de meeste gevallen was het doorgemaakt hebben van lange perioden van een niet of nog onvoldoende behandelde hiv en ernstig verminderde afweer ook risicoverhogend voor vele comorbiditeiten.

 

Als u meer wilt lezen over de resultaten van bepaalde onderdelen van de studie, kijk dan op Resultaten op deze website. Wij zetten van elk onderzoek dat wordt gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift een samenvatting op onze website.

 

COVID-19 substudie

De studie met haar goed vergelijkbare groep deelnemers zonder hiv bleek ook belangrijk toen de COVID-19 pandemie uitbrak. In COVID-19 substudie (waaraan zo’n 570 AGEhIV deelnemers meededen) zagen we dat onze deelnemers met hiv in het eerste jaar van de pandemie, voordat de vaccinaties beschikbaar werden, geen verhoogd risico hadden op het krijgen van een COVID-19 infectie. Ook bleek dat deelnemers met en zonder hiv even goed reageerden op de COVID-19 vaccins. Al met al positieve berichten voor mensen met hiv die dankzij behandeling een goed onderdrukte hiv hebben en redelijk herstelde afweer.

 

Uitdagingen voor de toekomst

Tafelgast en deelnemer Cees bracht ook een belangrijk onderwerp voor de toekomst ter sprake: hoe organiseren we de overgang naar de ouderenzorg voor mensen met meerdere comorbiditeiten, zoals bij mensen met hiv vaak het geval is? Hij deelde met ons zijn contactencirkel, een illustratie van de grote hoeveelheid zorgverleners waar hij regelmatig mee te maken heeft. Kan deze zorg niet gebundeld worden in de toekomst? Deze vraag is niet direct door de AGEhIV studie te beantwoorden, maar de studieresultaten dragen zeker bij aan het belang van het gesprek hierover. Juist omdat er nog onbeantwoorde vragen zijn, blijft het belangrijk om met elkaar te blijven spreken over de dingen die ons én vooral onze deelnemers bezig houden.

 

Waardering

Het was fijn om tijdens het webinar te horen dat veel deelnemers het waarderen dat de studie destijds is opgezet en dat ze op die manier (hebben) kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe kennis op het gebied van hiv. Omgekeerd hebben wij enorme waardering voor alle deelnemers die zich de afgelopen jaren ingezet hebben voor de AGEhIV cohort studie!

 

Heeft u naar aanleiding van het webinar of uw studiedeelname nog vragen of opmerkingen voor ons, dan kunt u contact opnemen met één van de onderzoeksverpleegkundigen of studieartsen via agehiv@amc.uva.nl.

 

Wilt u nog meer weten over het thema ‘ouder worden met hiv’? In september 2023 organiseert de Stichting hiv monitoring een webinar over dit thema. Houd voor de precieze datum en registratie hun website en sociale media in de gaten. Ook vindt op 2 augustus in het kader van de Amsterdam Pride Week een discussie plaats over de toekomstige zorg voor ouderen met hiv (zie: https://www.hivvereniging.nl/longtermsurvivors/agenda/14029-hiv-positief-de-ouderenzorg-in-paneldiscussie-tijdens-senior-pride).

 
Amsterdam UMC-AMC
GGD Amsterdam
AIGHD
HIV monitoring
 
Top