BLOG

Studie vindt geen aanwijzingen voor versnelde veroudering hiv-positieven

Verouderen mensen met hiv sneller, ondanks dat zij goed behandeld worden met antiretrovirale therapie? Deze vraag staat centraal in de COBRA-studie, met specifieke aandacht voor geheugenstoornissen. Er werd geen versnelde veroudering geobserveerd.

Aan de COBRA-studie doen 125 AGEhIV-deelnemers mee; de overige COBRA-deelnemers zijn afkomstig uit Londen. Alle COBRA-deelnemers met hiv gebruiken antiretrovirale therapie en hebben een ondetecteerbare virale lading. De onderzoeken binnen de COBRA studie bestonden onder andere uit een neuropsychologisch onderzoek en hersenscans, welke na twee jaar herhaald werden. Bij de start van de studie waren er aanwijzingen dat de groep deelnemers met hiv gemiddeld een hogere biologische leeftijd had (op verschillende manieren gemeten) dan je op basis van hun kalenderleeftijd zou verwachten en vergeleken met de groep zonder hiv. Dit verschil tussen de twee groepen nam echter niet verder toe in de daaropvolgende twee jaar. Wanneer mensen met hiv goed behandeld worden met antiretrovirale therapie gaf dit onderzoek geen aanwijzingen voor een “versnelde veroudering”.

Lees het volledige artikel hier op de website van de Europese Commissie.

 
HIV monitoring
AIGHD
GGD Amsterdam
Amsterdam UMC-AMC
 
Top